luni, 11 mai 2009

D-aia!

Stiti ce ma scoate din minti cel mai tare? Ceva ce nu pot controla. Si stiti ce nu pot controla? Ce se intampla cu oamenii pe care ii iubesc. Imi ies din minti cand patesc ceva rau si eu nu am cum sa ii ajut. Ma incearca un sentiment de frustrare cum nu va puteti imagina.
De cand ma stiu am fost asa, dar cu fiica-mea e mult mai complicat. Recunosc, sufar de sindromul parintelui singur si am tendinta sa o protejez excesiv, desi sunt constienta de faptul ca e adult.
Ca sa intelegeti de ce bat campii in mod festiv si-mi pun cenusa in cap in public, aseara a venit cu glezna luxata. A fost la munte si s-a intamplat pur si simplu. Se putea intampla oricui, nu-i asa? Pai da, oricui, dar aici vorbim de fiica-mea!
Evident, mi-am iesit din minti si am inceput sa zbier la biata copila in timp ce aplicam Fastum gel si fasa elastica pe glezna cu pricina. De ce zbieram? Pentru ca sunt maica-sa, d-aia!
Pentru ca in ultimii douazeci de ani asta am facut, la asta ma pricep cel mai bine. Sa fiu mama Ortansei. Zbieram ca nebuna pentru ca o iubesc ca pe ochii din cap, pentru ca innebunesc numai la gandul ca i s-ar putea intampla ceva, pentru ca nu stiu cum sa fiu altfel, pentru ca am crescut-o eu, pentru ca e a mea, pentru ca o iubesc si cand face tampenii, pentru ca atunci cand o privesc o vad tot mica, cu cozile strambe, cu sosetele cazute si genunchii plini de julituri, pentru ca as face orice pentru zambetul ei.
Mi-am facut autocritica pentru ca m-a certat toata lumea, desi sunt sigura ca data viitoare voi reactiona la fel. Am si argumente pentru asta: pentru ca sunt mama ei, d-aia!

13 comentarii:

Anonim spunea...

@ Good Girl

Nu vei inceta nicodata sa te porti asa.Am 30 de ani si mama se poarta cu mine la fel ca la 16. Am invatat sa ma obisnuiesc cu asta.Sunt convins ca si Ortansa o va face la un moment dat, ba ...chiar se va amuza si-ti va spune "mama nu mai sunt un copil"...iar tu ii vei spune inevitabil "pt. mine vei fi un copil mereu " . Nu stiu cine te-a blamat, dar sunt reactii normale, fie ele chiar un pic exagereate.
Hai ca uite fu unu care tinu cu tine :))

Dili spunea...

Mamma mia, asa o sa fiu si eu sa stii!!! Vazand poza ma gandeam ca ai ceva cu ai tai, apoi m-am speriat ca nu stiam cine ce-a patit, dar in final am inteles si m-am ingrozit.
... fiindca numai mama saraca stie ce a suferit cand am ramas intr-o noapte la munte cu baiatul pe care-l cunosteam de 4 zile izolati de viscol, numai ea stie cum a albit cand n-am venit nici la 12 noaptea acasa ca ramasesem inchisi de proprietareasa pe dinauntru si pe atunci nu erau mobile, doar ea saraca stie cum e sa te gandesti la oribilitati cand nu afli nimic de la fiica-ta plecata pe coclauri prin munti 2-3 zile...
De aceea ma ingrozesc, fiindca am facut pact cu acel baiat care acuma mi-e sot sa nu lasam progeniturile singure la munte cu cine stie ce "colegi" fiindca numai noi stim ce e intr-un creier plin de avant... dar sa mai si vina cu vreo rana fizica, cred ca mai intai o tabacesc bine si apoi ii dau vreo sansa sa se explice.
Acum vor sari probabil cei fara copchii cum ca e o nebunie sa mai necajesti si tu copilu', dar nuuuu, pe mine nimic nu ma va linisti intr-o situatie similara... deci argumentul tau sta bine-nfipt in picioare, mama lui de argument!!!!

good girls go to heaven bad girls go everywhere spunea...

@Jocker
Saru'mana boierule! In sfarsit tine cineva si cu mine! :D

@Dili
Saru'mana sefa! Uite ca m-ati facut sa zambesc, tu si Joker.
Adevarul e ca atunci cand stii ca ai facut toate nebuniile si ai mai si inventat cateva ;), te cam sperii cand te gandesti unde o fi, de ce intarzie, ce pune la cale... :D

malina spunea...

esti cam la fel ca mama. ati face crima pentru noi.

malina spunea...

ceea ce nu e neaparat bine, insa asa cum zice mama...voi fi si eu mama. acum insa vorbesc din perspectiva unui copil care sta singur de la 15 ani, ceea ce presupune ca are un oarecare discernamant. totusi, il suna mama de n ori pe zi si-l intreaba: ai mancat tot?

nina spunea...

Doamna mama nu aveti dreptate. Cand copilul vine acasa ranit are nevoie mai intai sa fie luat in brate sa fie mangaiat, sa-i pupe mama rana, sa i-o oblojeasca. Abia cand se simte copilul mai bine, abia apoi iti poate da explicatii cu glas SCAZUT. Eu asa zic...
Si da, sunt una dintre cei ce i-au sarit doamnei in cap.

Little Miss spunea...

subscriu la ce spune nina, desi nu am copii. dupa ce ca era amarat copilul, cu piciorul umflat, cu gandul ca o vad baietii asa, mai vii si tu cu gura mare. e tardiv sa faci scandal dopo, ma mir ca nu ai inchis-o in casa!
daca ea vine acasa si te vede zacand cu o durere de cap/mana/picior/rinichi imensa si incepe sa urle la tine, cum reactionezi?
varianta cu "pentru ca sunt mama, d-aia" se termina pe la 10 ani ai copilului, dupa trebuie sa dai o explicatie normala, daca poti. :)))

Good girl spunea...

@Malina
Da, am face orice pentru voi. La asta sunt bune mamele. Si chiar daca suntem uneori plictisitoare si enervante, suntem singurii oameni care va iubesc neconditionat. Si recunoaste ca si voua va place sa fiti intrebate daca ati papat tot. :D

@Nina
Mi-am facut autocritica si mi-am revizuit comportamentul. Da' dupa ce pup copilu', am voie s-o ciufulesc un pic pentru ca nu e atenta? Un pic doar... :D

@Little Miss Sunset
Pai da! Ca tu vii si te exprimi din perspectiva copilului si normal ca tii cu ea!
Da' sa zic macar: "Pai bine ma mama!", am voie?
Sa-i dau si-un premiu? Intreb.

Little Miss Sunset spunea...

din perspectiva copilului trebuie sa privesti si tu. daca vine tatal tau si te cearta ca te-ai ars la aragaz, ce reactie ai?
si la el e valabila "d-aia, pentru ca e tata".
de la parinti te astepti toata viata, indiferent de varsta, sa te sustina si incurajeze, la 5 ani cu pupaturi, la 10 cu imbratisari, la 30 cu vorbe bune. partea cu cearta si scos ochii e departamentul celorlalti-sefi, colegi, vecini.

Good girl spunea...

@Little Miss Sunset
Nu da tanti, ca sunt si eu mic si operat. Gata! Sunt cuminte, nu mai fac! :D

Walk Trough The Sunshine spunea...

Bine mhey mom...te-ai plans repede in bloggosfera de copilu tau zapauc? Oricui i se poate intampla sa-si luxeze un pic glezna daca aluneca pamantul...dar asa sunt mamele daca vii si cu o zgarietura mica dintr-un gard ceva te trimit direct la medic sa faci nu stiu cate injectii al naibii de dureroase sa nu moara coopilu'... Pai daca am sta toata viata dupa fusta mamei cum s-ar mai dezvolta caracteru...uneori si o durere fizica de genu trebuie sa ne-o ingrijim singurei ca na eu una nu vreau sa fiu genu care sa incep sa plang ca am facut buba si ma duc la mami/... Ti-am zis ca m=ai facut fata din greseala...sunt prea incapatanata sa am nevoie de ajutor...dupa cum bine stii cum am facut si cu ficatu doar...asa ca chill... si multumesc celor care mi-au tinut partea

Good girl spunea...

@Sunshine
Just because I love you! D'aia!
Multumeste-le, draga mea, ca ti-au luat apararea numaidecat. :D

kameluna spunea...

Exact la fel sunt si eu...pe mine m-a induiosat ce ati scris...m-am regasit pe mine in aceste randuri...FIICA mea este cel mai minunat lucru din viata mea!!Te iubesc Loredana!